28-01-2013 | Een composthoop maken
Een composthoop maken.

Uw eigen milieuvriendelijke, duurzame en zeer effectieve bemesting creëren.
Als u dan in het voorjaar weer in de moestuin aan de slag gaat kunt u gebruik maken van uw eigen bemesting.

Een composthoop is een hoop in de tuin waarop alles wat groeit in de natuur en onbehandeld is wordt gegooid. Ongekookt groente-, fruit- en tuinafval, waaronder bladafval, gemaaid gras, klein gemaakte takken en gewied onkruid kunnen hier gedeponeerd worden. Door natuurlijke verterings- en afbraakprocessen waarbij schimmels en bacteriën en ook vele lagere dieren, zoals wormen, betrokken zijn zal dit afval op den duur veranderen in compost

Gekookte etensresten rotten moeilijker en trekken ratten aan. Daarom is het niet verstandig om deze in een composthoop te verwerken. Gekookte planten kunnen beter in de biogas vergister verwerkt worden. Er mogen ook geen plantenresten op de composthoop die met gif zijn behandeld, omdat het de voor de omzetting noodzakelijke bacteriën en schimmels doodt. Wat ook niet gebruikt mag worden, zijn koolstronken met knolvoetziekte. De sporen van deze hardnekkige schimmels kunnen niet verteren. Er mogen ook geen dikke lagen gras of boomblad op de composthoop, tenzij ze zijn vermengd met luchtiger materiaal. Tussen dikke lagen gras en boomblad zit geen lucht. De lagen koeken hierdoor op elkaar en worden niet omgezet, omdat er een gebrek aan lucht is.

De snelheid van het proces en de kwaliteit van het resultaat kunnen in positieve zin worden beïnvloed door een aantal relatief eenvoudige maatregelen.
Door de afvalmaterialen in een compostbak of compostsilo te verzamelen, kan het broeiproces bevorderd worden en wordt het uitdrogen van het plantenafval voorkomen. Verder dient de composthoop bij voorkeur in de schaduw te liggen, eveneens om uitdroging te voorkomen.
Ook is het belangrijk de hoop of bak luchtig te houden en de verschillende 'groene' materialen (gras, bladeren, keukenafval,eierschalen, koffiefilter en prut) en 'bruine' planten materialen (takken , zaagsel, oud stro van paddenstoelenkweek) in verschillende lagen aan te brengen met af en toe wat kalk tegen de verzuring.

Na enige maanden kan de compost 'gekeerd' worden waarbij bij een compost-bak/silo meestal via een losse plank onderaan begonnen kan worden met de compost. Deze is tenslotte al het langst aan het 'composteren'. Bij een echte hoop gaat dit niet. Daar zal dus de hele hoop, dan wel het oudste stuk tot bovenaan gekeerd moeten worden.
De verzamelde compost kan ook nog gezeefd worden met grove en/of fijne compostzeven, bijvoorbeeld van kuiken- of centimetergaas. Het grove materiaal kan als tussenlaag in de nieuwe composthoop verwerkt worden of als winterdeklaag worden gebruikt om overjarige planten en wortelstronken te beschermen tegen vorst. Het fijne materiaal kan gebruikt worden als bemesting voor planten, of op een geheel nieuwe hoop nog verder composteren.

Terug
Groenidee tuinprojecten - Roswinkelerstraat 95 - 7895 AP Roswinkel - 06-15822647 - info@groenidee.nl