Archief

01-12-2008 | Bekkers' Tuintips December

Tuintip Slipgevaar

Afgevallen blad en algen die op de bestrating liggen of groeien, vormen een groot gevaar voor u en voor anderen. Vooral gladde tegels en tegels die een fraaie toplaag hebben vormen een gevaar. Ook in de schaduw liggende bestrating welke last heeft van algenaanslag of mosgroei vraagt onze constante aandacht. Uitglijden is zo gebeurd met alle gevolgen van dien. Verwijder daarom dagelijks het afgevallen blad en houdt het tegelwerk schoon door het regelmatig met een harde bezem en water te boenen. In het uiterste geval kunt u een biologisch afbreekbare mosdoder toepassen.

Tuintip Afdekken

Nog een tip voor degene die aan afdekwoede lijden. De essentie van afdekken is het aanbrengen van een luchtige laag boven de planten. Voor sommige planten kunt u strorijke oude mest gebruiken of eventueel compost of blad. Met dennetakken e.d. kunt u vaste planten prima afdekken, maar ook noppenfolie of speciaal afdekvlies kan goede diensten bewijzen. Bedenk wel dat u alleen moet afdekken als het vriest en niet als het een bijna lenteachtige winter(dag) is. Ga uw planten ook niet bedelven onder een dikke laag turfmolm, dat is niet goed voor de planten.

 

Tuintip de Vijver.

 

U moet in december de vijver niet meer uitvoerig schoonmaken omdat veel dieren dan al in rust zijn en u ze zou verstoren. Het is nuttig om een ijsvrijhouder in de vijver aan te brengen. Hierdoor kan lucht gemakkelijker toetreden en kunnen gassen ontsnappen. Een bos stro of riet kan ook een bijdrage zijn aan luchtaanvoer in de vijver. U mag natuurlijk nimmer een wak in het ijs slaan, want daarmee brengt u het leven van uw vissen in gevaar.

 

Tuintip Kerstbomen

Van de meer dan 2 miljoen kerstbomen die elk jaar met Kerstmis in huis worden gezet word een deel met wortelkluit verkocht. Dit biedt de mogelijkheid de boom na de Kerst in de tuin te planten.
Bedenk  echter wel dat na een warme en droge periode in huis de boom wel verzwakt is geraakt. U kunt met succes de boom planten als u het volgende in acht neemt: koop een boom met een goed kluit en flinke potmaat; laat de boom een week wennen in een koude schuur om de overgang  gemakkelijker te maken; knip de top niet uit de boom; geef de boom regelmatig water op de kluit; laat de boom niet te lang binnen staan en laat hem weer wat wennen aan een ander klimaat voordat  hij naar buiten gaat. Als de boom eenmaal bij vorstvrij weer buiten geplant is, geef dan regelmatig wat water om verdroging te voorkomen.

 

 

Terug
Groenidee tuinprojecten - Roswinkelerstraat 95 - 7895 AP Roswinkel - 06-15822647 - info@groenidee.nl