Archief

28-03-2008 | 'Belgische enclave' verrijst in Best
Eindhovens Dagblag 28-03-2008

BEST - Toen hij vroeger door Limburg en België fietste, genoot hij met volle teugen van de hoeven die hij passeerde. Vooral de eenvoud en de binnentuin van die gebouwen spreken tot zijn verbeelding. Met de bouw van een authentieke hoeve in een nieuwe jas verwezenlijkt Bestenaar Hennie van Laarhoven (47) zijn droom. In buurtschap De Zessprong in Best is de hoeve van Van Laarhoven na anderhalf jaar bijna klaar. In het najaar begint de bouw van nog drie hoeven, waar wonen en bedrijvigheid worden gecombineerd.
Een ervan is voor Dakar-ralleywinnaar en oliehandelaar Hans Stacey.

Van Laarhoven heeft een bouwbedrijf. Trots als een pauw laat hij de hoeve zien. Twee werelden komen samen aan de Kapelweg; de bouwstijl ademt vooral nostalgie maar de technische installatie van het gigantische pand is hypermodern. Van Laarhoven is een in de bouw. Een warmtepomp, diep onder de grond aangebracht, verwarmt zijn hoeve in de winter en koelt die in de zomer. Van Laarhoven is vooral enthousiast over het uitzonderlijk lage verbruik en de lage CO2-uitstoot (zie kader). Hij heeft het gebruik van warmtepompen in de woningbouw in Best op de agenda gezet.
"Het is de hoogste tijd om een positieve bijdrage aan het milieu te leveren en op te houden met het uitputten van fossiele brandstoffen."

Vijf jaar geleden bouwde Van Laarhoven in Best voor het eerst een woning met warmtepomp. De woningen die hij gaat bouwen, bijvoorbeeld in de uitbreidingswijken Schutboom en Dijkstraten, zullen er ook mee worden uitgerust. De negen woningen voor 55-plussers in Schutboom krijgen ieder een warmtepomp. Aanvankelijk zou dat op wijkniveau (ongeveer 175 woningen) gebeuren, maar door de druk op de gemeente om de afgesproken hoeveelheid woningbouw te halen, waren de voorbereidingen met het oude systeem al te ver doorgevoerd om daar nog van af te zien.
"Jammer", vindt Van Laarhoven. "Op wijkniveau zou het rendement beter zijn en de aanschafkosten lager."

Het warmtepompsysteem kost ruim vijftienduizend euro. Dat bedrag komt voor rekening van de huiseigenaar. In Dijkstraten, waar Van Laarhoven ook woningen gaat bouwen, worden warmtepompen wél op wijkniveau toegepast. Het belangrijkste nadeel van een warmtepomp dat Van Laarhoven kan bedenken, is dat die er langer over doet om een ruimte te verwarmen dan een gangbaar systeem. Een groot voordeel is dat er geen radiatoren voor nodig zijn. Van Laarhoven vindt dat de overheid het gebruik van milieuvriendelijke manieren van verwarmen meer moet stimuleren, bijvoorbeeld door op lokaal niveau subsidie toe te kennen.

De aannemer denkt met zijn droom een hoeve te hebben gebouwd die 'mooi blijft, ook over tientallen jaren'.
"Ik hou van de soberheid. Veel metselwerk zonder franje, diepliggende ramen op plaatsen waardoor zo veel mogelijk daglicht kan binnenkomen, geen overstekken, authentieke eikenhouten balkenconstructies, natuurstenen dorpels en vensterbanken en eenvoud in materialen: baksteen, keramische pannen, en dakkapellen, dakgoten en hemelwaterafvoeren van zink. Ik voel me bevoorrecht dat ik hier anderhalf jaar lang zo intensief mee bezig ben geweest."
'Ik voel me bevoorrecht dat ik hier anderhalf jaar lang zo intensief mee bezig was' 

Kijk voor voorbeelden bij Projecten tuin 7

Terug
Groenidee tuinprojecten - Roswinkelerstraat 95 - 7895 AP Roswinkel - 06-15822647 - info@groenidee.nl